Activiteiten

Introductielessen.

De introductieles is in het leven geroepen om de mensen zelf te laten ondervinden hoe het is om met de poles te lopen. In het begin is het nog wat onwennig en vreemd, maar men wil dan ook al meteen teveel kunnen. Door zelf nu met de poles bezig te zijn, ontdekt men snel hoe leuk dit is. In de introductieles zal alles wat met Nordic Walking te maken heeft grotendeels besproken worden. Waar men op moet letten qua kleding en schoenen, maar ook wat het met je lichaam doet en dat het een heel sociaal gebeuren is. In deze les krijgt u de kans om te kijken of het wat voor u is, en of u het wel leuk genoeg vindt om hiervoor een cursus te gaan volgen. We gaan samen als groep het bos in en doen onderweg oefeningen die specifiek voor deze sport bedoeld zijn, dit alles om een goede en juiste techniek aan te leren. Ondertussen is er genoeg tijd om antwoord te geven op vragen.

Meedoen kan doormiddel van opgave via het secretariaat. De kosten zijn €12,50 inclusief de huur van de poles en één consumptie. U bent zo’n 75 minuten heerlijk buiten bezig met lichaam en geest.

Iedereen kan mee doen, zowel jong als oud. Nordic Walking is een buitensport bij uitstek, dus mensen trek de schoenen aan en probeer het eens! U zult verstelt staan hoe leuk het is.

Leer goed Nordic Walken.

Met onze basiscursis, in 5 lessen (incl. introductieles) van ruim een uur.
U leent van ons de poles en wij leren u die te gebruiken voor een ontspannen en lichtere manier van wandelen.
U bouwt uw conditie op doordat u met de poles en de juiste techniek alle spieren in uw lichaam gebruikt.

Kosten: € 45,– voor 5 flinke lessen (incl. introductieles), door instructeurs van de
Nordic Walking Vereniging Winterswijk (sinds 2006)
Naderhand kunt u evt. uit onze voorraad poles kopen.

Basiscursus

Tijdens de basiscursus – die bestaat uit 5 lessen van 75 minuten – wordt er gewerkt aan de juiste houding en techniek. Er zal eerst gelet worden op de loophouding van de cursisten. Door de jaren heen kan men een verkeerde houding hebben aangenomen (veel met de handen in de jas lopen) of de voet niet goed neerzetten en/of afwikkelen. Kortom, er wordt veel gedaan om te beginnen met een ontspannen juiste houding. Door regelmatig en veel te oefenen met de poles gaat men rechtop lopen.

Door het gebruik van de stokken wordt 90% van alle spieren gebruikt. Vetverbranding en calorieverbruik worden geactiveerd. De spiergroepen die het meest aan bod komen: zijn de strek- en buigspieren van de onderarmen plus de schouder-, borst- en grote rugspieren. Maar ook nek- en buikspieren doen mee, belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. Het uithoudingsvermogen wordt beter, daarnaast treden er positieve veranderingen op in lichaamssamenstelling, cholesterolwaarden, bloeddruk en botdichtheid.

 • Hartslag tijdens Nordic Walking ligt 10 tot 15% hoger, dan bij sportief wandelen
 • Energie- en zuurstofverbruik stijgt 20 tot 40%.
 • Per uur worden 400 kcal. verbrand, tegen 280 kcal. bij sportief wandelen.
 • Knieën, heupen, enkels en wervelkolom, worden 30% minder belast t.o.v. joggen.
 • Spanningen en pijn in nek, schouders en bovenrug worden verminderd.
 • Het gewicht op de knieën voor mensen met overgewicht wordt verminderd.
 • Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels is Nordic Walking een uitkomst, door de extra steun die de poles tijdens het Nordic Walking geven, is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden.
 • Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie en chronische rugklachten is in de praktijk gebleken dan Nordic Walking een uitkomst biedt.
 • Voor hartpatiënten, mensen met hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, astmatische en reumatische klachten biedt Nordic Walking een unieke mogelijkheid om hun conditie te verbeteren. Tevens heeft het een positief effect op de mentale gezondheid.
 • De gevoelswaarde tijdens Nordic Walking blijft gelijk, terwijl de intensiteit groter is.
 • Nordic Walking biedt de perfecte mogelijkheid om de onderste extremiteiten en wervelkolom te ontzien in revalidatie programma’s en in de herstelperiode na een blessure.

En wat u beslist ook niet mag vergeten; dat het Nordic Walking een zeer sociaal gebeuren is!

De kosten voor deze basiscursus zijn € 45,00. Hiervoor krijgt u 5 lessen ( tijd en dag in overleg) van 75 minuten inclusief de huur van de poles. Inschrijven hiervoor is gewenst. U kunt zich hiervoor al opgeven bij het secretariaat (alleen bij voldoende deelname gaat de cursus door).

Voor vragen hierover kunt u altijd mailen of bellen met het secretariaat.